Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Η απάντηση της εκκλησίας στο θέμα της έκτακτης εισφοράς

Η εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε πως φέτος δεν θα παρανομήσει όσον αφορά την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα που έχει. Όμως στην απάντησή της προς το κράτος θέτει όρους για ποιά ακίνητα θα πληρώσει φόρους και ποιά όχι. Λες και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι μπορούν να διαλέξουν για ποιά ακίνητα θα πληρώσουν..
Η απάντηση αυτή λοιπόν είναι απαράδεκτη και αναρωτιέμαι πως εμείς ως φορολογούμενοι πολίτες δεν αντιδρούμε σε αυτή την ασυδοσία.
Η απάντηση έχει ως εξής:
«α. Η εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέροντας, όπως το πράττει πάντοτε στις κρίσιμες και δύσκολες περιστάσεις της κοινωνίας, έστω και αν δεν φέρει την ευθύνη[λες και ευθύνεται ο εργαζόμενος των 700 ευρώ για τα χάλια της οικονομίας μας], έρχεται αρωγός στην ανακούφιση του λαού.

β. Η εκκλησία της Ελλάδος, επειδή εξασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις και δαπανά εκατό εκατομμύρια ευρώ (100.000.000 ) ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, απαιτεί από την Πολιτεία τουλάχιστον, την ισότιμη μεταχείριση με το σύνολο των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.)[θα πρέπει να μας πει και τί ΈΣΟΔΑ έχει για να δικαιολογεί τα Mercedes και τις Porche Cayenne των Μητροπολιτών].

γ. Η εκκλησία θεωρεί αυτονόητο[από πότε βάζει όρους μια εταιρεία για τον τρόπο και το ποσό με το οποίο θα φορολογηθεί; ] ότι ο οποιοσδήποτε φόρος επί της ακινήτου περιουσίας της δεν θα περιλαμβάνει κατ’ ουδένα τρόπο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται και εκείνα επί των οποίων υφίστανται οποιαδήποτε βάρη, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους ή ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

δ. Ως εκ τούτου, η διαρκής ιερά σύνοδος αποφασίζει όπως για το έτος 2009 και μόνο[..χάρη μας κάνει δηλαδή που θα είναι νόμιμη για φέτος;;], η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέρει με το αναλογούν σε αυτήν ποσόν για τα ακίνητα που αποφέρουν εισοδήματα σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα».

3 σχόλια:

ellinaki είπε...

Άντε θα το κάνω κι εγώ το ψυχικό. Παρόλο που δεν ευθύνομαι για την οικονομική κρίση, φέτος αποφασίζω να φορολογηθώ και εγώ. Μόνο για το παπί όμως. Η Cayenne επιτελεί σημαντικό έργο, οπότε δε γουστάρω να φορολογηθεί.

Τί καλοί που είναι!

ar_ia είπε...

Xτες που το άκουσα αυτό την ίδια σκέψη έκανα κι εγώ, ΧΑΡΗ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ?
Εγώ πάντως το επόμενο κόμμα που θα ψηφίσω θα είναι αυτό που θα πει πως θα φορολογήσει την εκκλησία για ΟΛΑ!

Izak Pedro είπε...

Tην "καλύτερη" δήλωση την είχε κάνει πρίν κάνα μήνα ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος(http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4546377#yourComments).

Τάδε έφη (όχι Σαρρή. Θεόκλητος): «Δεν υπάρχει πόλεμος ή θεομηνία για να συνεισφέρουμε. Καλούμαστε αντίθετα να συνεισφέρουμε για τις ανύπαρκτες οικονομικές πολιτικές. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα άλλων».

Ε, ναί. Νομίζω έχει δίκιο ο άνθρωπος. Μα είναι λογικό. Ζούμε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Όλες οι επιχειρήσεις πλήττονται. Και η Εκκλησία Α.Ε. πλήττεται. Γιατί είμαστε αχάριστοι, παράλογοι και υπερβολικοί; Γιατί; Σα δε ντρεπόμαστε λίγο λέω γώ. Έχετε αναρωτηθεί πως θα συντηρηθεί τέτοια περιουσία; Χερσόνησος, οικόπεδα, λίμνες, αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ; Μα καλά τσίπα δεν έχετε πάνω σας;

Λοιπόν και γώ θα ακολουθήσω το παράδειγμα του σεβασιμοτάτου, κατά τ'άλλα, Θεόκλητου: Θα κάνω φορολογική δήλωση μόνο σε περίπτωση θεομηνίας ή πολέμου. Γιατί να πληρώσω εγώ την ανύπαρκτη οικονομική πολιτική των άλλων; Εγώ φταίω; Καλά τα λές τρισμέγιστε σεβασμιότατε.

Μια απορία έχω όμως ο αδαής. Ακούω που λένε συνέχεια "η περιουσία της εκκλησίας και η περιουσία της εκκλησίας". Η "περιουσία" αυτή δεν είναι του λαού; Απο που την αγόρασανε; Απ'τους Πέρσες; Δεν υποτίθεται οτι η εκκλησία αγωνίζεται για την πνευματική μας ωρίμανση; Δεν υποτίθεται πως όταν φεύγουμε απο τον τούτο μάταιο κόσμο δε παίρνουμε τίποτα μαζί μας (τι τα θέλεις τα στολίδια και με τρών τα μαύρα φίδια); Δεν υποτίθεται πως το..point της θρησκείας αυτής είναι λιτή-απέριτη και ενάρετη ζωή;

Άχ ατιμούλια..κάτι μας κρύβεται. Κάτι ξέρετε εσείς, κάτι ξέρετε. Για πέιτε μας και μας. Ή μήπως είμαστε πολύ.."θνητοί" για να τ'αντέξουμε; Δεν πειράζει..
Try us!